2/ Z anatomie doutníků II

Podle tvaru můžeme doutníky rozdělit do dvou základních kategorií. První kategorií jsou rovné doutníky „parejos“. Druhou kategorii tvoří doutníky nepravidelných tvarů „figurados“. Důležité je vědět, že „figurados“ jsou výrobně náročnější. Tedy i jejich cena je o něco vyšší. U doutníků nepravidelných tvarů, je třeba mnohem více pozornosti věnovat správnému způsobu oříznutí, abychom se nepřipravili o typické zážitky při jejich kouření. Figurados jsou doutníky vhodné pro slavnostní okamžiky.

Mezi rovné doutníky řadíme například následující formáty doutníků: corona, robusto, churchill, lonsdale, panatela atd.

Belicoso, torpedo, pyramide, salomone, perfecto a další jsou formáty doutníků nepravidelných tvarů.

Podle barvy můžeme doutníky rozlišit do sedmi základních skupin. Barvu doutníků určuje krycí list, který může mít až šedesát různých odstínů. Jaké jsou základní barevné odstíny krycího listu?  

Claro Claro (Double claro) - jedná se o světlý, nazelenalý odstín krycího listu

 

Claro - jedná se o světlý, krémově hnědý odstín krycího listu 

 

Colorado Claro - jedná se o středně hnědý odstín krycího listu 

 

Colorado - jedná se o načervenale hnědý až sytě hnědý list

 

Colorado Maduro - jedná se o tmavě hnědý odstín krycího listu 

 

Maduro - jedná se o velmi tmavě hnědý až černý odstín krycího listu

 

Oscuro - jedná se o nejtmavší černý odstín krycího listu

 

Lze konstatovat, že převládá pravidlo: čím světlejší je krycí list, tím méně výrazná a mírnější je chuť doutníků, čím tmavší krycí je krycí list, tím výraznější a silnější je chuť doutníků. Ale je samozřejmé, že existuje mnoho výjimek, nelze tedy uvedené naprosto zobecnit. To samé platí i o sladkosti v chuti doutníků. Maduro krycí listy bývají vice nasládlé.

 

Záměrně jsem nepoužil slova jemnost a plnost chuti, zvolil jsem slova mírnější a silnější. A to vzhledem k tomu, že i doutník s plnou chutí může být velmi jemný ve smyslu čistoty a ušlechtilosti chuti. A zrovna tak, i doutník s málo výraznou chutí může mít chuť znečištěnou a nepatřičně ostrou.

 

Velikost doutníku určují dva rozměry. Udává se délka doutníku a průměr. Doplňkově se uvádí také obvod prstýnku. Někdy se můžeme i u nás setkat s konzervativně uvedenými údaji v palcích, které je pak pro přehlednost vhodné převést do metrického systému. Každý tvar (formát) doutníku má svůj obvyklou velikost, která se u různých výrobců nepatrně liší.

Náplní doutníku rozumíme vnitřní tabákové listy. Složení náplně je podstatným prvkem, který ovlivňuje konečnou povahu (síla, aroma, chuť) doutníku. Hlavním úkolem vázacích tabákových listů je spojit listy použité v náplni a dát doutníku jeho tvar. Krycí list je tabákový list, který vidíme na povrchu doutníku. Krycí list je obvykle ve velmi vysoké kvalitě. Musí mít totiž nejen skvělý vzhled, musí být hladký a pružný a dobře ohebný, Pro krycí list je důležitou vlastností jeho aroma. Krycí list se výrazně podepisuje na chuti doutníku.

Výsledná kvalita doutníků vycházejících z výrobní továrny je závislá na mnoha faktorech. Tím nejpodstatnějším faktorem je kvalita tabáku. Na kvalitu tabáku mají zásadní vliv přírodní podmínky (složení půdy, klima), ve kterých je pěstován, metoda jeho sušení a celková úroveň procesu fermentace. Pro finální kvalitu doutníků je rovněž zásadní způsob namíchání jednotlivých tabákových listů a technika rolování doutníků.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.